Glem ikke at tjekke konfirmationen - det kunne næsten være et mantra for slægtsforskeren. Oplysningerne i forbindelse med konfirmationen kan nemlig give gode oplysninger om tiden mellem fødsel og vielse.

De grundlæggende oplysninger om konfirmation finder du i kirkebogen for det sogn, hvor konfirmationen fandt sted. For at finde oplysninger i en kirkebog skal du kende navnet på det sogn, hvor begivenheden du interesserer dig for, er sket. 

Du får oplysning om:

  • konfirmandens navn

  • forældrenes/husbonds eller plejeforældres navne og bopæl
    - der vil fx normalt stå, om den ene eller begge forældre er døde 

  • dåbsdato og sted

  • i ældre tid: karakterer for kundskab og opførsel

  • i ældre tid: vaccinationsdato og navn på den, der vaccinerede

Hvis din ane fik aldersdispensation til at blive konfirmeret som 13-årig, ligger der måske en egenhændig ansøgning fra ham eller hende i bispearkivet fra det stift, som konfirmationskirken tilhørte? Bispearkiverne findes på landsarkiverne. Hvis pengene var små i konfirmandens hjem er der måske søgt hjælp fra kommunen? Kommunernes arkiver kan findes i kommunens eget stadsarkiv, men det kan også være afleret til et af de 4 landsarkiver.

Borgerlig konfirmation
Det er også værd at huske på, at den kirkelige konfirmation med tiden fik konkurrence. Den første borgerlige konfirmationsfest blev afholdt i København 1915, og efterhånden voksede bevægelsen ud over hele landet. Den første lokale forening blev stiftet i Horsens i 1929. Det var året efter, at Statsradiofonien begyndte at sende en transmission af den københavnske borgerlige konfirmationsfest. 
Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv har arkivalier fra ”Foreningen for Borgerlig konfirmation” samt forskelligt materiale til dokumentation af festerne, ikke mindst i København.

Go to top